Legfrissebb híreink

Tagdíj 2024 és kedvezmények, szolgáltatások

Kedves Szülők és Cserkészek! Cserkészcsapatunk (és a csapat feletti szervezetek: kerület, szövetség, világszervezet) az éves tagdíjakból fedezi működésének kiadásait. A tagdíjat befizetőknek pedig számos kedvezmény és szolgáltatás jár. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a tagdíjfizetéssel és a vele járó szolgáltatásokkal, kedvezményekkel kapcsolatban.

2023/24-es cserkészév kezdési információk

Kedves Cserkészek és Szülők! Bár még javában tart a nyári szünet a 2023/24-es cserkészév indulásának legfontosabb tudnivalóit röviden összefoglalom ebben a cikkben. Kérlek, az itt leírt információkra és határidőkre ügyeljetek!

Legyél csapatunk történetének narrátora!

Készülő virtuális emlékpontjainkhoz narrátorokat keresünk. Csapatunk története szólaljon meg a Te hangodon!

Új levelezési címünk

Cserkészcsapatunkat működtető egyesületünknek változott a levelezési címe.

NEA 2021 dokumentáció

2021. januárjában a NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) felé beadott működési pályázaton, 2 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk előfinanszírozott formában a Tűzliliom Egyesülettel, melynek felhasználását foglalja össze röviden ez a cikk.

Közösségeink bejegyzései

? Hamarosan újranyitjuk a LiliomSHOP-ot, addig is néhány érdekességet megosztunk Veletek.
liliomshop_erdekesseg.jpg
Nagyon sok feladat van a csapatban, melyek nélkül meg vagyunk lőve. Ezekre igyekszünk mindig olyan embereket kinevezni, akik ezt lelkesen és teljes erőbedobással tudják végezni. Fontos, hogy nem vezetők közül keressük az embereket, mert a vezetőknek amúgy is van már feladatuk (vezetik az őrsüket/rajukat). 

Ha már van feladatod
Természetesen ha már tagja vagy egy munkacsoportnak és továbbra is szeretnéd azt csinálni, akkor nem "kell" új feladatot vállalnod. Köszönjük szépen eddigi munkádat is! Az lenne jó, ha mindenkinek egy feladata lenne.

Lehet más is?
Igen. Természetesen ha láttok még olyan embert akivel szívesen dolgoztok együtt, bátran vonjátok be / ajánljátok! A célunk az, hogy olyan feladatot vállaljatok amiben jól érzitek magatokat, tudtok fejlődni és olyan emberekkel dolgoztok együtt akikkel szerettek és tudtok együtt dolgozni.

Nézzük, mik közül lehet választani! A megbízatás egy évre szól és természetesen tovább folytatható. Bárkit be lehet vonni magad mellé, de a felelősség a Tiéd lesz! Azt is megjelölöm ki lesz a közvetlen főnököd az adott feladatban.

Jelentkezni az adott munkacsoport / projekt oldalán tudsz a Join gomb lenyomásával!


Média munkacsoport tag
Főnököd: Tomi
Rövid leírás: faliújságok frissítése (templom, plébánia, iskola), a csapat média anyagának (képek, videók) gondozása, válogatása, mentése, grafikai munkák, filmkészítés, vágás, képszerkesztés, DVD szerkesztés, logók, kiadványok szerkesztése, toborzásos anyag szerkesztése
További részletek: Hamarosan a Média mcs. honlapján lesz további infó és pontos feladatleírás
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Általában havi rendszerességgel számítunk Rád a hóvégi Vezetői és mcs napokon.
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Ha "általánosan" odavagy a grafikai, videóvágásos feladatokért akkor itt a helyed! Fejlődni tudsz digitális képszerkesztésben, videószerkesztésben, ilyen típusú szoftverek megtanulásában, kiadványszerkesztésben, designolásban. Ha ilyen téren képzeled el a jövődet, akkor nagyon jól mutat majd a portfóliódba a médiás éveid alatt elkészített grafikai anyagok gyűjteménye egy állásinterjúnál vagy bemutatkozásnál is akár. Néhány lelkesítő szám: a csapatképtárban több tízezer darab kép van (több mint 20 Gigabájt!), a csapatnak havonta kb. 20-30 db grafikára van szüksége, a csapat videóanyaga többszáz gigabájtra tehető.

Rendszergazda (Média mcs-n belül)
Főnököd: Tomi
Rövid leírás: Cserkészgép karbantartása: vírusírtás, lemezműveletek, frissítések, programok telepítése-törlése, dokumentumok rendszerezése, archiválás. Cserkész nyomtató karbantartása: papír beszerzés-utántöltés, toner beszerzés-utántöltés, karbantartás Plébániai WIFI: karbantartása, továbbfejlesztése További IT eszközök-szoftverek beszerzése, beüzemelése, működtetése (folyamatosan pályázunk: laptopok, tabletek, mobilAPP-ok, külső winchesterek, stb.)
További részletek: Hamarosan a Média mcs. honlapján van további infó és pontos feladatleírás
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Péntekenként (őgy előtt-után kb. fél óra). Minden hóvégi vezetőségi-mcs napra várunk szeretettel (ide nem kell mindig eljönni, csak amikor munka van: pl. (újra)telepítés, mentés, beállítás, stb.)
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Bárkinek akit érdekel ez a terület. Fejlődni informatika terén nagyon sokat (hardver és szoftver téren egyaránt), hálózat szerelés-karbantartás, mobil applikációk terén, stb. Nem feltétel, hogy info-guru legyél már az elején!


Webmester (Média mcs-n belül)
Főnököd: Tomi
Rövid leírás: keresünk lelkes embereket, akik a honlapunkat karbantartják, frissítik, fejlesztik és válaszolnak a felhasználói kérdésekre (Hogy kell ezt-azt..? Hol találom...? Nekem nem működik...! stb.)
További részletek: a Média mcs. honlapján további infó és pontos feladatleírás
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Havonta kb. egy alkalom (célszerűen a hóvégi Vezetői-mcs napokra ütemezve), otthonról bármennyi-bármikor. Ha gond van (leáll a szerver, összeakad a kód, stb.) akkor Boxer vezetésével otthonról Skype-on megy az éjjeli műszak :)
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Főleg azoknak szól, akik szeretnének az életben is ilyen téren majd továbbtanulni/elhelyezkedni. Az elején semmilyen programozási tudás nem kell, de ha érdekel és belemélyedsz, akkor akár PRO is lehetsz: HTML5, Javascript, PHP, SQL téren és/vagy akár képes leszel saját honlapokat csinálni.


Hírlevél és Közösségi média felelős (Média mcs.-n belül)
Főnököd: Tomi
Rövid leírás: Minden hónap végén összerakni a hírlevelet a mások által megírt tartalomból (nem neked kell a híreket megírni). Minden hír ami kikerül a nagyvilágba fontos, hogy eljusson az emberekhez. Ehhez a közösségi médiát manapság a legcélszerűbb használni (Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, stb.). A Hírlevél-Közösségi média felelős feladata a mások által létrehozott tartalmakat valamennyi közösségi médiában osztani-hirdetni-reklámozni ÉS felügyelni ezeket a profilokat (pl. facebook vászon frissítése karácsonyira decemberben, moderálás és válaszolás a kérdezőknek - tehát képben is kell lenni a tartalmakkal!).
További részletek: a Média mcs. honlapján további infó és pontos feladatleírás
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Ami fix: Minden hónap utolsó szombatján a Vezetői-MCs napon eljönni és összeállítani a hírlevelet (kb. 1-1,5 óra). Ami kötetlen: otthonról-bárhonnan osztani a tartalmakat és kezelni a profilokat.
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Közösségi média és kommunikáció. Ha ilyen téren szeretnél továbbtanulni, akkor ezt neked találták ki! Ha szeretsz pörögni és mindig képben lenni! Fejlődni tudsz: hírkezelés, kommunikáció, illem-protokoll (válaszolások, moderálások), legújabb médiás technológiák


LiliomSHOP vezető (Média mcs-n belül)
Főnököd: Járó Zoli
Rövid leírás: Csapatunk tavalyelőtt útnak indult motivációs rendszere a LiliomSHOP folyamatos "üzemeltetést" igényel. Ahogy a vezetők osztják a liliomokat a csapattagoknak, ők ezeket különféle értékes ajándékokra válthatják be. A LiliomSHOP vezetőknek péntekenként át kell adniuk ezeket az ajándékokat, fel kell tölteniük a készletet, fel kell mérniük mire van igény és új "termékeket" vezetnek be és amik elfogytak vagy nincs rájuk érdeklődés azokat kivezetik.
További részletek: a Média mcs. honlapján  további infó és pontos feladatleírás
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Péntekenként az őgy-k előtt és után kell elérhetőnek lenni a plébánián. Egyébként várunk szintén a Vezetői-Mcs napokra ahol tudtok különféle fejlesztéseket csinálni (új ajándékok kitalálása, összerakása, beszerzése, stb.)
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Ha értékesítő vénád van és szereted a marketinget akkor már most gyakorolhatod ezt a csapatban! Fejlődhetsz: marketing, termékmenedzsment, webshop üzemeltetés, kommunikáció területeken.


Szertár munkacsoport tag
Főnököd: Sipos Peti
Rövid leírás: Csapatszertár rendbentartása, fejlesztése, karbantartása Csapatszertár eszközeinek honlapon való vezetése Kezeli a csapaton belüli kölcsönzéseket Egyenruhák, jelvények beszerzése Csapat ruházati állományának rendben tartása Ruházati kölcsönzések vezetése a honlapon A külsős kölcsönzéseket kezelése
További részletek: Hamarosan a Szertár mcs. honlapján lesz további infó és pontos feladatleírás.
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Péntekenként a kölcsönzések intézése őgy előtt-után. A hóvégi Vezetői-Mcs napokon tudtok nagyobb lélegzetű munkákat végezni (pl. javítás, bővítés, stb.)
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Ha technikai téren otthon érzed magad (fúrsz-faragsz-javítasz-stb.), akkor itt a helyed! A csapat többszáz elemből álló eszközállományát folyamatosan karban kell tartani és fejleszteni-bővíteni kell. A későbbiekben tervbe van véve másik raktárhelyiség beüzemelése is a plébánián kívül. Így ott is kell majd dolgozni. A munkacsoportba legalább 5-6 fő szükséges!
Fejlődési lehetőségek: kommunikáció, technikai ügyesség, eszközhasználat, kreativitás, logisztika, rendszerezés, katalogizálás


Könyvtár munkacsoport tag
Főnököd: Marczell Miki
Rövid leírás: Csapatkönyvtár rendszerezése, rendben tartása Könyvtár kölcsönzések vezetése a honlapon Vezetőségi DVDtár rendszerezése, rendben tartása DVD kölcsönzések vezetése a honlapon Digitális könyvek, kiadványok kezelése a honlapon Tudástár menedzselése
További részletek: a Könyvtár mcs. honlapján további infó és pontos feladatleírás.
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Péntekenként a kölcsönzések intézése őgy előtt-után. A hóvégi Vezetői-Mcs napokon tudtok nagyobb lélegzetű munkákat végezni (pl. javítás, bővítés, stb.)
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Ha szereted a könyveket akkor ez a te feladatod! Minden ami könyvekkel kapcsolatos azt itt tudod csinálni.
Fejlődési lehetőségek: kommunikáció, könyvtár ismeret, rendszerezés, katalogizálás, logika. A munkacsoportba legalább 5-6 fő szükséges!


Archiválás projekt vezető
Főnököd: Tegger
Rövid leírás: A csapat többszáz darabból álló régiségeit, relikviáit (Lacibá öröksége) kell felmérni, befotózni, összerendezni, honlapon elérhetővé tenni és a megfelelő helyükre tenni (vitrinek, szekrények, stb.)
További részletek: Hamarosan mégtöbb infó a projekt honlapján (az itt található leírás dátumait és felelősöket frissítjük majd).
Ez lesz egyébként a projekt munkafelülete. Itt tudod vezetni miben haladtál-miben nem, be tudsz vonni másokat, fel tudsz tölteni-le tudsz tölteni, stb.stb.
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Ez egy projekt feladat, ami kb egy évre szól, tehát Rád van bízva! Nem javasoljuk, hogy a határidő előtti éjjel állj neki :), de természetesen nem kell minden nap ezzel foglalkoznod. Te osztod be az idődet. Annyit tudunk segíteni, hogy minden hónap utolsó szombatján lesz Vezetői-MCS nap, amikor több emberrel is találkozhatsz és jó hangulatban tudtok dolgozni. De ha te péntek esténként (max 22:00-ig) szeretnéd egyedül csinálni az is megoldható.
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Akik szeretik a régi dolgokat, szívesen nézegetnek akár százéves relikviákat. Fejlődni tudsz rendszerezésben, időbeosztásban, feladatkiosztásban (másokat is bevonhatsz), történelemkutatásban.


Csapattörténelem projektvezető
Főnököd: Tegger
Rövid leírás: Ez szintén egy projekt, melyet Lola csinált 2 évig. Tehát már van egy jelentős anyag ami összegyűlt. A cél, hogy a csapat története 2002-ig meg van írva (lásd Csapattöri könyv by Lacibá) és szeretnénk ezt napjainkig továbbírni akár egy új könyv/kiadvány formájában ki is adni. Te lennél ennek a szerzője (Lola mellett). Lola ezt már nem csinálja, tehát jelenleg nincs gazdája a projektnek, jövőre viszont 90 évesek leszünk és nagyon jó lenne ezt megcsinálni.
További részletek: Hamarosan mégtöbb infó a projekt honlapján (az itt található leírás dátumait és felelősöket frissítjük majd). Ez lesz egyébként a projekt munkafelülete. Itt tudod vezetni miben haladtál-miben nem, be tudsz vonni másokat, fel tudsz tölteni-le tudsz tölteni, stb.stb.
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Ez egy projekt feladat, ami kb egy évre szól, tehát Rád van bízva! Nem javasoljuk, hogy a határidő előtti éjjel állj neki :), de természetesen nem kell minden nap ezzel foglalkoznod. Te osztod be az idődet. Annyit tudunk segíteni, hogy minden hónap utolsó szombatján lesz Vezetői-MCS nap, amikor több emberrel is találkozhatsz és jó hangulatban tudtok dolgozni. De ha te péntek esténként (max 22:00-ig) szeretnéd egyedül csinálni az is megoldható.
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Ha szereted a törit, helytörténetet és a régi dolgokat, akkor ez a te projekted! Lehet fejlődni történelemkutatásban, riport készítésben (pl. az öregcserókkal lehet csinálni riportot), könyv-kiadvány szerkesztésben, fogalmazásban. Ha ilyen téren szeretnél továbbtanulni akkor elég jól néz majd ki a portfóliódban, hogy te már írtál egy könyvet :) (Természetesen a könyv szerkesztésében segít a Média mcs /képek, tördelés, stb./ és a kiadásban pedig a Csapatvezetőség /pályázunk, egyeztetünk a kiadóval, stb./)


Külkapcsolati és protokoll felelős
Főnököd: Tegger
Rövid leírás: A csapat rengeteg külsős személlyel és szervezettel tartja a kapcsolatot. Ez sok telefonálást és levelezést jelent. Tudni kell jól kommunikálni és nem árt legalább egy idegen nyelv ismerete sem (pl. angol). 2016. október 23-tól minden Pálfi téri ünnepség szervezés is a csapatra hárul, ezeket előkészíteni óriási munka amelyben elkél a segítség.
További részletek: Majd az új vezetőségi oldalon lesz egy részletes leírás hamarosan.
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? A nemzeti ünnepek előtt hetekkel sok telefonálás-emailezés (okt 23., márc. 15., aug. 20.) + kötelező megjelennünk a januári Wass Albert ünnepségen is. A többi csapatprogram (Karácsony, Évzáró-nyitó, Úrnapja, Bál, stb.) előtt is lehet protokoll feladat, de az nem állandó és kisebb mint az előbb említett 4 ünnep szervezése. + Opcionális: külföldi csapat látogatása esetén a külkapcsolati és protokoll felelős foglalkozik velük + Opcionális: fordítások (honlap, levelezések, kiadványok, stb.)
Kinek szól és miben tudsz fejlődni? Ha szeretsz telefonálni, emailezni és idegen nyelveken is beszélni akkor ez a te feladatod! Fejlődni lehet programszervezés, menedzsment, kommunikáció, hideg-meleg hívások, email, protokoll, idegen nyelv (Természetesen a telefonálásokat nem kell saját pénzből állnod, erre a csapat biztosít egy keretet (Skype-on keresztül)).


Csapattitkár-Irodavezető
Főnököd: Tegger
Rövid leírás: Sokan azt hiszik, hogy ennél unalmasabb munka nincs a világon. Pedig ez nem így van. Nagyon kell pörögni és egyáltalán nem monoton dologról van szó. Csapattitkárként belelátsz a csapat adminisztrációjába, pénzügyeibe. Táblázatkezelés, emailezés, kommunikálás, jegyzőkönyv vezetés, iroda fenntartás (többszáz elemből álló irodánk van, ami rendszeres felügyeletet igényel: irodaszer, mapparendszer, akár üdítők-tea részleg, páncélszekrény, stb.). Szóval van itt teendő és sosem leszel egyedül, mert mindig valakivel cspk-cspkh-csapatvezetőség tudsz együttdolgozni.
További részletek: Majd az új vezetőségi oldalon lesz egy részletes leírás hamarosan.
Mennyi időt kíván és milyen rendszerességgel kell végezni? Ami fix: Minden hónap utolsó szombatján Vezetőségi-MCS nap, ekkor számítunk rád! Ami rugalmas: közti időkben levelezés, skype.
Miben tudsz fejlődni? Ha szeretsz pörögni, képben lenni, szervezni és nem fecsegsz ki minden infót (sok bizalmas adatot fogsz kezelni), akkor ez neked szól! Fejlődési lehetőségek: kommunikáció, protokoll, adminisztráció, pézügy, számvitel, menedzsment.