„Aki engem ajándékkal akar meglepni, az végezzen el egy jótettet.” (Bi-Pi)

Az idei február tevékenyen telt csapatvezetőink életében. Teljes gőzzel a korosztályi portyákra készültünk: a hétvégén indul a kiscserkész portya Tahitótfalura, majd jövő héten Pákozdra utaznak a cserkész korosztályú csapattagok és vezetőik.

De nézzük, mi történt a csapatunk 95 éves életében február hónapokban: jellemzően bálok, piknikek, ifjúsági előadások, amelyeknek bevételét mindig jótékony célra fordították.

1939 februárjában katolikus bál volt, ahol a csapat vezetői nemcsak szervezők, közreműködők voltak, hanem a nemesi nyitótáncot: a palotást is ők táncolták.
A jelenkori csapatunknál is hagyomány februárban jótékony célú egyházközségi bálon részt venni az előkészületektől a báli utómunkálatokig.
Ugyan 2020-ban volt a legutóbbi bálunk, de bízunk abban, hogy a járvány elmúltával jövőre újra folytathatjuk a több évtizedes hagyományt.

1941 februárjában csapatunk a Cserkészszövetség programja alapján megrendezte a „Jótett-hetet” Robert Baden-Powell emlékére – aki 1941. január 8-án adta vissza lelkét a Teremtőnek.
Bi-Pi hirdette: a cserkésznek legalább napi egy jótettet kell tennie, és hogy ezt ne felejtse el: a nyakkendő végére csomót kell kötnie és csak a jótett végrehajtása után lehet a csomót kibontania.

1944 februárjában „kémkereső” verseny indult az őrsök részére különféle gyakorlatokkal: temetőn keresztül vezetett éjjeli gyakorlat, titkosírások megfejtése, emberek követése, megfigyelése.

1945 februárjában ünnep volt a csapat életében: 23 cserkész ablaktalan helyiségben, gyertyafénynél, összetákolt padokon ülve tervezte a csapat újraindítását.
A háború alatt a csapatotthont a szovjetek istállónak használták, teljesen lelakták. Amit a cserkészek otthagytak, azt elégették, összetörték vagy elvitték.

Csapatunk életében a 2019-es év meghatározó volt. Beszereztük az Angyalkert-projektünk első „darabját”, egy 40 lábas tengeri konténert, amelyet külső raktározási célra a gödöllői Teleki Pál cserkészparkban helyeztünk el. A februári hétvégéken végeztük a tereprendezési, földegyengetési, előkészítői munkákat.



Nektek mi a legemlékezetesebb februári emléketek? Várjuk hozzászólásaitokat, osszátok meg a nagyvilággal!

Szerkesztette: Molnár Csenge Hajna csst.

***
Forrás:
929szentmihaly.hu/multunk – csapathonlap
A rákosszentmihályi 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat 75 éves történelme – könyv, 2002., szerk.: Szlavkovszky László
https://929szentmihaly.hu/osszes-multbeli-program – csapathonlap
Magyar Cserkész (1941. február 1.) – OSZK-honlap

***
Korábbi írásunk e témában:
Tartalmas volt közösségünk eddigi 95 éve