Kedves Barátunk! Kedves leendő Cserkésztestvérünk!
 

Kalandos utazásra hívunk! Bemutatjuk éves kalandjainkat! Nem számít, hogy hány éve hagytad el a hét éves* kort! Kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól a meghívásunk! A kaland Veled kezdődik! Tarts hát velünk!

  1. Érdeklődő vagyok!
  2. Jelentkezni szeretnék cserkésznek!
  3. Már jelentkeztem cserkésznek és leendő tag vagyok!

* Cserkész mindenki lehet aki 7 évesnél idősebb, nyitott elveinkre és hajlandó tevékenyen részt vállalni a közössége életében.

1. Érdeklődő vagyok!

Minden évben kincskeresésre indulunk, amelynek során a kisebbekkel mesés világban, a nagyobbakkal pedig történelmi köntösben vagy egy történethez kapcsolódóan éljük át az értékeink kincsesládájához vezető felettébb izgalmas kalandokat. Cserkészmódszereink segítségével vezetőink a megszólított korosztályoknak olyan élvezetes, élményteli, értékproduktív programokat szerveznek, melyek nagyban hozzájárulnak a közösséggé formáláshoz és a közösség tagjainak életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges felnőtté válásához.

Az iskolaév kezdésével indul a cserkészév is szeptemberben, mely minden évben az egyik legsűrűbb hónapunk. Évnyitó csapatgyűléssel kezdjük az évet, ahol az egész csapat apraja nagyja a kiscserkészektől kezdve a cserkészeken, kószákon és vándorokon át egészen a felnőttcserkészekig megjelenik.

Te melyik korosztályhoz tartoznál, ha cserkész lennél?

Ezután a kiscserkész és cserkész korosztályú őrsök hetente őrsgyűléseik alkalmával találkoznak egész év során. Míg a nagyobbak kevesebb, de annál vagányabb programokon vesznek részt.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy cserkészeink nemcsak testben, hanem lélekben is fejlődjenek ezért Egyházközségünk életében is tevékeny szerepet vállalunk az év során, melyet minden cserkészévben a Szentmihályi búcsú szervezésével kezdünk szeptember végén. Kézműves sátorral, teaházzal és számtalan színes programmal várjuk cserkszeinket és az arra járókat.

Nevelő mozgalom vagyunk és nevelésünk egyik leghatékonyabb eszköze a természetjárás. Szokásos minden kíváncsi érdeklődő felé nyitott őszi őrsi/raji kirándulásainkat október első felében szoktuk megrendezni, ahová nagy szeretettel várjuk (leendő) cserkészeink szüleit és testvéreit is.

Természetközeli életmódunkból kifolyólag megragadunk minden alkalmat, hogy őrseink és rajaink minél több kirándulásra és portyára menjenek el az év során.

Úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy cserkészeink felelős állampolgárrá váljanak nélkülözhetetlen a magyar kultúra, történelem és hagyományok ismerete és ápolása. Ezért egyenruhában jelenünk meg valamennyi nemzeti megemlékezésen és ünnepségen a kerületünkben.


Rendszeresen igyekszünk részt venni a X. Cserkészkerület és a Magyar Cserkészszövetség által szervezett programokon is (cserkésznapok, teljesítménytúrák, számháborúk, regös rendezvények, versenyek, nagytáborok).

Csapatunk tagjainak és családjuknak valamint ismerőseinknek és támogatóinknak a második nagy találkozási alkalma és együttléte a Csapatkarácsony.

A késő téli időszakban rajaink téli portyára indulnak, ahol egy kiadós téli kirándulás után egy erdei iskolában / kulcsosházban szállnak meg cserkészeink. Jellemzően korosztályuknak megfelelő ügyességi és logikai fejtörőkkel foglalkoznak akadályversenyszerűen körbejárva a környéket.

Tavasszal keresztutat és Szentsír őrséget szervezünk templomunkban.

Április 24-e, Szent György nap, a Cserkészek napja. Ilyenkor sokadmagunkkal találkozunk egy országos / cserkészkerületi / saját szervezésű rendezvényen ahol megmutatjuk a társadalomnak is milyen jó dolog cserkésznek lenni.

Az iskolai év végéhez közeledve megtartjuk Évzáró Csapatgyűlésünket is, melynek keretében a legújabb kiscserkész jelöltjeink ígéretet tesznek és felnőttcserkész jelöltjeink pedig sok hónapnyi készülés után leteszik a felnőttcserkész fogadalmat. A cserkészek, kószák és vándorok a nyári táborukban, titkos körülmények között tesznek fogadalmat vagy erősítik meg beavatási szertartáson cserkész kötődésüket. Nyáron mindegyik korosztály külön indul táborba, ahová csak azok a csapattagok jöhetnek el, akik évközben jelenlétükkel és szorgalmukkal bebizonyították, hogy ők valóban ígéretük / fogadalmuk szerint igyekeznek élni mindennapjaikat.

2. Jelentkezni szeretnék cserkésznek!

Ha megtetszett a cserkészet és szívesen csatlakoznál hozzánk, bátran jelentkezz itt:

929szentmihaly.hu/csatlakozz

Az első 1-2 hónap úgynevezett próbaidő, melynek során minden korosztályi programra (őrsgyűlés, kirándulás, stb.) el lehet jönni és “ki lehet próbálni”. Ezt követően a jelentkező (ha 18 éven aluli akkor a szülei is) leül(nek) beszélgetni a leendő őrs és rajparancsnokával a továbbiakról.

Ha valamilyen oknál fogva még nem tudsz hozzánk csatlakozni (nincs időd, épp nincs korosztályodnak megfelelő őrsi közösség, stb.), akkor se keseredj el. Várunk szeretettel évközi programjainkra (nyitott raji kirándulások, Csapatkarácsony, Cserkésznap, stb.) melyekről bővebben a Hírek oldalon, a Facebook oldalunkon és a NapTÁR-unkba tudsz tájékozódni! Ajánljuk még figyelmedbe a Magyar Cserkészszövetség nyílt és/vagy nem cserkészeknek is szóló programjait (Erzsébet tábor, Felfedezőtábor)

3. Már jelentkeztem cserkésznek és leendő tag vagyok!

Már leadtad a jelentkezési lapod és lelkes tagja vagy egy őrsi közösségnek? Elkezdted a Rád vonatkozó korosztályi próbát? Izgulva készülsz az ígérettételre / fogadalomtételre?

Fontos tudnod, hogy jelenleg újonc azaz hivatalosan (aktív státuszú) leendő tag vagy ami azt jelenti, hogy az ígérettételel / fogadalomtétellel válsz majd (kis)cserkésszé azaz hivatalosan működő taggá. Ekkor kapsz majd tagkártyát is. Egyenruhát már hordhatsz, de még nyakkendő nélkül. Ígérettételedig / fogadalomtételedig leendő tagként még tagdíjat sem kell fizetned.

Adminisztrációs, Aktivitással kapcsolatos és Próbázási kötelességeid pedig ugyanazok, mint a működő, illetve a felnőtt tagoké, melyekről bővebben a Cserkész vagyok! oldalon tudsz tájékozódni a 2., 3. és 4. menüpontok alatt.


Kívánunk élményekben gazdag, élvezetes programokat az újonc időszakodban is! Bátran tedd fel kérdéseidet és örömmel vesszük véleményedet, meglátásaidat is!

VÉLEMÉNYEK ELMONDÁSA, KÉRDÉSEK FELTEVÉSE


Hagyományos cserkészköszöntéssel kívánunk,
Jó Munkát!

Csapatvezetőség