Különpróbák
Operatív csoportok Open 4 Users
Iroda created this group
Kedves Cserkészek és Szülők!

A magyar cserkészet betiltása óta (1948) - az újjáalakulás utáni kisebb próbálkozásokat leszámítva - újra van a Magyar Cserkészszövetségnek különpróbarendszere!
Rengeteg izgalmas különpróba vár minden 12 évnél idősebb cserkészre, akik már legalább 2 táborban voltak és teljesítették a Cserkész I. próbát (vannak olyan különpróbák ahol ennél szigorúbbak a feltételek - lásd az adott különpróba leírásánál)!
Érdemes visszanézni erre az oldalra és a MCSSZ különpróba oldalára is, hiszen folymatosan bővül a kínálat (később lelkiségi és szakági különpróbákkal is).

Hogyan teljesíthetek egy különpróbát?
1. Válaszd ki melyik különpróbát szeretnéd elkezdeni és ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a feltételeknek!
2. Jelentkezni úgy tudsz, hogy először csatlakozol ehhez a Különpróba csoporthoz (nyomd meg a Join (
) gombot jobb felül), illetve a csoport üzenőfalára írsz egy rövid üzenetet (pl. Sziasztok! Gipsz Jakab vagyok és jelentkezem a Madárvédő különpróbára).
3. A Csapatvezetőség hamarosan egyeztet Veled a próba végzésének-teljesítésének részleteiről.
4. Ezután nekiállhatsz a próbának - úgy számolj hogy átlagosan 40 órádba fog telni!
5. A záró próbázáson számot kell adj a tudásodról és ha sikeresen megfeleltél, akkor a legközelebbi Csapatgyűlésen (évzáró-karácsony-évnyitó) ünnepélyesen megkapod a próbajelvényt, melyet felvarrhatsz az egyenruhádra. A profil oldaladon is megjelenik majd ez a próbajelvény.

Gyűjtőpróbák
Ha 5 különpróbát teljesítesz, akkor a Hangya cserkész gyűjtőpróbajelvényt viselheted az összegyűjtött 5 különpróba jelvényei helyett.
Ha 10 különpróbát teljesítesz, akkor a Bagoly cserkész gyűjtőpróbajelvényt viselheted az összegyűjtött 10 különpróba jelvényei helyett.
Ha 15 különpróbát teljesítesz, akkor az Ezermester cserkész gyűjtőpróbajelvényt viselheted az összegyűjtött 15 különpróba jelvényei helyett.
Ha 20 különpróbát teljesítesz, akkor a Fehér holló cserkész gyűjtőpróbajelvényt viselheted az összegyűjtött 20 különpróba jelvényei helyett.
Ha 25 különpróbát teljesítesz, akkor a Turul cserkész gyűjtőpróbajelvényt viselheted az összegyűjtött 25 különpróba jelvényei helyett.

A Hangya és Bagoly jelvényeket a csapatparancsnok, az Ezermester jelvényt a Körzetparancsnok - vagy ennek hiányában a Kerületi Vezetőtiszt - adja át, a Fehér holló jelvényt a Kerületi Vezetőtiszt, míg a Turul csekrész jelvényt az Országos Vezetőtiszt adja át.

Gyűjtőpróbák jelvényei


MCSSZ által ajánlott különpróbák
A Magyar Cserkészszövetség kiválasztott öt, a cserkészéletben igen fontos különpróbát, és megkivanja azt, hogy minden letett 5 különpróbából 1 ezek közül valamelyik legyen. Ez az öt fontos különpróba a következő: elsősegély, szakács, tájékozódó, szállásmester, tűzrakó.

Csapatunk által ajánlott különpróbák
Természetesen bármelyik különpróba teljesítésének örülünk, a csapat működése szempontjából mi jelenleg a Rádiós, Villanyszerelő, Motorszerelő különpróbákat + a Webmester speciáli ismereteket ajánljuk figyelmetekebe!
A Rádiós és a Villanyszerelő különpróbák teljesítésével részt vehettek a rendezvényeink (kerületi ünnepségek, bálok, stb.) hangosítási munkálataiban.
A Motorszerelő különpróbások kezelhetik az áramfejlesztő készülékünket.
Bár webmester különpróba még nincs, ezért 929-es speciális ismeretként várjuk azok jelentkezését akik szeretnének csapathonlapunk webmesterei lenni.

Ki vezethet különpróbát?

Különpróbára történő felkészítést vezethet az a őrsvezető, aki az adott különpróbával rendelkezik, vagy az a fogadalmat tett, legalább 16 éves cserkész aki az adott különpróbával rendelkezik.
Különpróbát csak cserkésztiszt - minimum segédtiszti képesítésű vezető - vehet ki.
Különpróbát bizonyos esetekben nem cserkész, ún. külsős szakértő is lebonyolíthat, az előző bekezdésben meglelölt cserkésztiszt felkérésére, illetőleg felügyeletével. Külsős szakértő alatt értendő az a 18 éven felüli személy, aki az adott területen bizonyítottan szakismerettel rendelkezik. (pl technikatanár az asztalos különpróbát; vagy pénzügyi szakember a pénzügyi különpróbát) A nem cserkész szakemberek bevonása a próbáztatásba a csapatban a különpróbáztatásért felelős tiszt (segédtiszt) felelőssége.

Élményekben és ismeretekben gazdag felkészülést és sikeres különpróbázást kívánok!
Jó Munkát!

 
Téglás Gergely - Tegger st.
csapatparancsnok

929 speciális ismeretek (még nem különpróbák)

Különpróbák