1612-őt írunk, negyvenöt évvel a Téliportya eseményei után. Az akkor még békés országban hatalmas változások mentek végbe, új korszak kezdődött. Ez a Shengoku Dzsidai – a „háborúban álló ország kora”. A kétszáz éve uralkodó Ashikaga klán utolsó sógunját megölték, Japán utolsó szegletében is polgárháború dúl a kisebb-nagyobb klánok között. A daimyo-k, és népük összegyűlnek a főváros, Kiotó körül, hogy egyszer s mindenkorra véget vessenek a zavargásoknak.  
Klán név választás:
De ehhez természetesen klánokra van szükségünk. Minden őrs egy-egy klánt fog alakítani, ehhez – az őrsvezetők irányításával – az alábbiak közül kell válasszatok (ha rákattintotok a képre új ablakban nagy méretben jelenik meg)!

Ha kiválasztottátok, április 12-ig jelezzétek Matyinak! Aki ezt elmulasztja, annak mi fogunk kijelölni ‒ de ezt ugye ti sem nem akarjátok! :)

Klán zászló készítés:
A nyári táborig minden őrsnek el kell készítenie a következőket: Egy zászlót zászlórúddal, a klánotok címerével ellátva, kb. 90x45 cm-es méretben (a képekre kattintva új ablakban nagy méretben nyílnak meg).




 

Keretmese ruha készítés:
Valamint minden őrstagnak rendelkeznie kell keretmese ruhával. Ez először is fiúknak-lányoknak egyaránt egy ehhez hasonló kalapot jelent (ennek elkészítésére lesz lehetőség Nagyszombaton a Szentsírőrség alatt is). A
 képekre kattintva új ablakban nagy méretben nyílnak meg.

A KM ruhához tartozó kalap elkészítése:
 
1.) A kartonok között található "Sablon" feliratú kartont egy másikon körberajzoljuk, majd ezt kivágjuk.
2.) A kivágott körcikket kúppá hajlítjuk úgy, hogy a nem íves szélű szakasz teljesen eltűnjön a kalap belsejében.
3.) Az átfedésben lévő részeket összeragasztjuk.
4.) A szalagból vágunk 2x50 centit, a végeket csomóval elkötjük (különben foszlik).
5.) A szalagokat a kalap belsejének két átellenes pontján, a peremtől ~5 cm-re tűzőgéppel rögzítjük.
6.) A két szalagot az áll alatt masnira kötjük úgy, hogy a kalap peremét még éppen ne hajlítsa meg.
 

A továbbiakról a következőkben még lesz szó.