90 éves a 929 embléma"1927. június 8-án megérkezett a hivatalos engedély, hogy Rákosszentmihályon, a Római Katolikus Egyházközség szervezésében megalakulhat a 929. sz. "Szent Mihály" cserkészcsapat!"
(Szlavkovszky László: A rákosszentmihályi 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat 75 éves története, továbbiakban Csapattörténelem könyv - LiliomSHOP-ban megvásárolható)

Ma, azaz június 8-án vagyunk 90 évesek. De kik voltak az első cserkészek?

A csapat első cserkészei 1927. június 26-án tették le életre szóló fogadalmukat:
Alexy Rezső, ő lett a parancsnok, Ákoncz István, Dietrich Ferenc, Gaál József, Halada László, László Dezső, Máhler Géza, Nálik István, Peccol László, Pavlicsek István, Pfeiffer Zoltán, Poók György, Poros Géza, Prohászka László, Schneider Jenő, Szénás László, Szilvási Gergely, Tichy Ferenc, Varga Ferenc és Weiser József.


90 évvel később csörög a telefon, Szénás Laci bácsi lánya, Éva néni és az ő férje Bauer Ernő kerestek: "Szeretnének Laci bácsi örökségéből átadni néhány emléket a csapatnak". Marczell Mikivel fogtuk magunkat és eleget tettünk a szívélyes meghívásnak, Éva néniék budai lakásához mentünk. Itt nagyon nagy szeretettel és örömmel fogadtak minket, nagyon sok szép régi hagyatékot és fényképet kaptunk.

Szénás László esküvője 1934
1934-ben Szénás Laci bácsi pár hónappal a csapatparancsnoki
kinevezése után meg is házasodott


Tudtad?
Hamarosan a Csapatörökség minden eleme elérhető és kereshető lesz a csapathonlapról is a Múltunk aloldalcsalád Örökségünk oldalán. Ha szeretnél Te is régi emlékeket adományozni a csapatnak vagy szívesen részt vennél a 2011. óta tartó örökségi-archiválási folyamatokban keresd a Csapatvezetőséget (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; 06705074242)!


Szénás Laci bácsi a csapat alakulásától az újjáalakulásig egy meghatározó személyisége volt a közösségnek, "aki bejárta a vezetői posztokat az őrsvezetőségtől a csapatparancsnokságig. Kerületi cserkészvezetői tisztségeket is ellátott. A csapatban részt vett a műkedvelői csoportban, a híradósok között, a sportversenyeken, sok tábort szervezett" (idézet a Csapattörténelem könyvből). Az újjáalakulás után ő lett a "Baráti Kör" elnöke és 1991. december 21-én (egy hónappal a halála előtt) a Magyar Cserkészszövetség "tiszteletbeli örökös parancsnoknak" ismerte el őt. A Rákoskeresztúri temetőben nyugszik.

Ne felejtsd!
Elhunyt csapattagjaink névsorát, életrajzát és sírhelyét a Múltunk aloldalcsalád Emlékszoba oldalán éred el. A sírok meglátogatása a II. próba kötelező pontja, amely nélkül nem lehet letenni a próbát (IIP 1.2.1.3 Őrsöddel látogassátok meg legalább egyszer a csapat elhunyt öregcserkészeinek sírjait! Egy híres magyar cserkész sírját is keressétek fel!).


Szénás Laci bácsi lányának, Éva néninek üzenetét fogadjátok szeretettel (kattints a levélre a nagyításhoz):

Szénás Éva levele a csapat tagjaihoz 2017