Jógatábor 2021 - Kovács Viktória

Mágikus Gyermekjóga tábort szervez cserkészcsapatunk tagja, Kovács Viktória őrsvezető az idén nyáron – a kiscserkész tanyázás mellett – 6-12 év közötti gyerekeknek Árpádföldön. 
Vikivel évekig együtt dolgoztunk a kiscserkész rajban, számos nappali foglalkozás, többnapos kirándulás és tábor van mögöttünk. A tapasztalt vezető most egy új arcát mutatja meg nekünk. 
 
– Kislánykorod óta lételemed a mozgás. Országos és világbajnoki dobogós helyezéseket értél el akrobatikus fitness sportágból. A cserkésztáborainkban is számos sportprogramot szerveztél. Mi késztetett arra, hogy pont a gyermekjógával foglalkozz?
– A jógával gimnázium utolsó éveiben ismerkedtem meg. Majd miután elkezdtem az egyetemet óvodapedagógus szakon, akkor találkoztam először a gyerekjóga kifejezéssel. Utánaolvastam több helyen és kiválasztottam a számomra legszimpatikusabb iskolát, és egyik pillanatról a másikra már egy gyerekjóga oktató képzésen találtam magam, de nem bántam meg! 
A képzésen nagyon mély elméleti, és természetesen gyakorlati tudásra tettem szert, Farkas Zsuzsi jógamesternek köszönhetően.
A jóga egy olyan mozgásforma, amely mindenki számára elérhető 0-99 éves korig, vagy még utána is, megtanít a rendszerességre, a mozgás szeretetére. Természetesen a mozgásfejlesztő, illetve a lelki hatásai sem elhanyagolhatók, ezért is gondolom létfontosságúnak már gyermekkorban elkezdeni, és ez késztetett arra, hogy gyermekjóga oktató legyek.
 
–  6-12 éves korosztályt hívod, fiúkat és lányokat egyaránt. Hogyan épül fel az 5 napos tábor?  Hogyan néz ki egy nap?
– A gyerekek 7:45-8:30 között érkeznek, majd reggelizünk, és utána egy könnyed ismerkedős, közösségi játékkal folytatjuk. Ezt követi a jógaóra, amely mindennap más témára, történetre épül, és ehhez kapcsolódnak a nap további programjai is. 
Tízórai után a gyerekek különféle sportokat próbálhatnak ki, lesznek közös daljátékok, illetve szabad játék az ebéd kezdetéig, amelyet egy közeli étteremből fogunk rendelni. 
Ezután relaxáció és csendes pihenő következik. 
Délután kézműves programmal, kincskereséssel, meseerdővel, óriás társasjátékkal folytatjuk. Ezt követi egy napzáró jógaóra – amelyre a szülők is betekintést nyerhetnek az utolsó napon. Majd az uzsonnázás és a játékok után megérkeznek a szülők a gyerekekért 15:45-16:15 között.

Jóga Kovács Viktóriával
 

– A gyermekjóga egy érzelemközpontú játékos mozgásforma keretmesével ölelve. Milyen hatásai vannak testi, lelki és szellemi szinten?
– A gyermekjóga minden gyermekre ott hat, ahol a legnagyobb szüksége van rá.
Számos jótékony hatásai vannak testi és lelki szinten is. Testi szinten a gyermekjóga segít a helyes testtartás kialakításában, és segít védeni a gerincet. Kitartást ad gyermekeknek fizikai és mentális síkon is. Segít megelőzni a mozgásszervi problémák (lúdtalp, gerincferdülés, tartáshibák) kialakulását. Továbbá segít az idegrendszeri éretlenség fejlesztésében (figyelemzavar, magatartászavar, érzékelő központ fejlesztés, egyensúly fejlesztés).
Lelki szinten fejleszti a gyermek érzelmi intelligenciáját, segít az egészséges önbizalom kialakításában, kiegyensúlyozottá válik a gyermek, és megtanulja hogyan kezelje az érzelmeit, indulatjait a mindennapokban.
 
– Hogyan jelentkezhetnek gyermekjógára a sajátos nevelési igényű gyermekek – mint például figyelemzavaros vagy szorongó, magatartási, beilleszkedési nehézségekkel küzdők?
– A gyerekjóga bármely életkorban és fejlettségi szinten kifejti jótékony hatásait, ezért minden gyereknek ajánlott. Különösen előnyös a sajátos nevelési igényű gyerekeknek, hiszen a gyerekjóga segít az idegrendszeri éretlenség fejlesztésében is. Továbbá a differenciálás a jógaórákon végig megjelenik, így bátran ajánlott figyelemzavaros, hiperaktív, beszédhibás, szorongó, zárkózott, tanulási, magatartási vagy beilleszkedési nehézségekkel küzdő gyermekeknek is.  
 
– Milyen öltözéket javasolsz a résztvevő gyermekeknek? Kell-e lábbelit/zoknit viselni a foglalkozás során, vagy mezítláb is lehetnek? A szükséges felszereléseket, eszközöket – pl.  jógamatracot – hogyan biztosítod?
– A gyerekek jógaórán igazából bármiben lehetnek, amiben jól érzik magukat, és tudnak benne mozogni. Általában mezítláb szoktunk jógázni, de ha valaki zokniban szeretne, az sem gond. 
Az összes szükséges eszközt, mint például a jógamatracot én biztosítom. Továbbá alkalmazni fogok még mozgásfejlesztő eszközöket is.

Kovács Viktória jógaoktató
 

– Milyen kontraindikáció van, amely miatt egy gyermek nem vehet részt jógaórán – gondolok itt különböző allergiákra, epilepsziára, asztmára, mozgáskorlátozottságra?
– Nincs kizáró oka a jóga gyakorlásának, hiszen nagyon sok elemből, gyakorlatból épül fel egy óra. Viszont ilyen esetekben az oktatót feltétlenül tájékoztatni kell, hogy a gyermek számára megfelelő gyakorlatokból építse fel az egyéni/csoportos óráját, illetve érdemes kezelőorvossal is egyeztetni.
 
– A nyári táborok végén hogyan tovább? Ősztől milyen rendszeres foglalkozásokat tervezel?
– A tábor helyszínén vagy a közeli iskolákban, óvodákban, bölcsődékben tervezek heti rendszerességgel gyermekjóga órát tartani korcsoportokra bontva. 
A helyszínek és az időpontok még egyeztetés alatt állnak, de mindenképp szeretném folytatni. Illetve a későbbiekben – lehet, még idén nyáron – tervezek szabadtéri jógaórákat, jóganapokat is akár egy rövid kirándulással egybekötve, amelyre sok szeretettel várok minden kedves érdeklődött, akár az egész családdal együtt.
 
A Gyermekjóga táborral kapcsolatos további részletek az alábbi honlapon olvashatók: https://www.facebook.com/magikus.gyerekjoga
 
A felvételeket Zámbó Anikó készítette.

 Molnár Csenge-Hajna csst.