Az idén június 8-án ünnepeljük csapatunk 95 éves fennállását, amelynek megünneplésére izgalmas dolgokkal készülünk.

Ilyen a rövid cikksorozatunk is, amelyben havonta szemezgetünk az elmúlt 95 év eseményeiből, fókuszálva az első évtizedekre.

Nézzük a januárt.

91 évvel ezelőtt, 1931. január 25-én egésznapos őrséget adott a csapat, a budapesti Szabadság téri Országzászlónál.

Azokban az években, évtizedekben januárban műsoros teaestekkel köszöntötték az új esztendőt az akkori öregcserkészek. Csapatpiknikeket tartottak cserkészeink. Ilyenkor mindenki magával hozott süteményt, pogácsát és teát főztek. Közösen énekeltek, játszottak, tréfálkoztak, kisebb előadásokat tartottak egymásnak. Ezek a piknikek, teaestek közelebb hozták egymáshoz a cserkészeket.

A 1935 év januárja föllendüléssel indult. Azt megelőző év karácsonyán az Egyházközségtől a Templom téri üres telket kapta ajándékba a csapat, hogy megvalósítsa a célját: egy saját csapatotthon létrehozását. Januártól megkezdődtek a Téglajegyek árusítása, amelynek darabja 10 fillér volt.


1939. január 21-én volt a csapat első Cserkészbálja a Kaszinóban (ma a Kölcsey Ferenc Általános Iskola), amelynek bevételét a nyári táborozásra fordították.

A sportrendezvényeken való megmérettetés mindig része volt a csapatunk életének. Így történt ez 1943 januárjában is: csapatunk néhány tagja részt vett a 3. sz. Regnum Marianum cserkészcsapat sportversenyén. Abban az évben január 24-én asztalitenisz párosunk – Juhász István és Kun-Sebestyén Lajos – II. helyezést ért el, valamint Szlavkovszky László (későbbi legendás csapatparancsnokunk) szintén II. lett tőrvívásban.

1944 januárjában már 300 főt is számolt a csapatlétszám, a Csapatotthonban már nem fértek el. Az akkori Szent István legényraj a Kaszinóban kapott egy kis termet, ahol tarthatták az összejöveteleket.

900.000 pengő volt a bevétele annak januári csapatbálnak, amelyet 1946. január 27-én tartottak.

Majd 1947-ben csapatunk néhány tagja megalapított egy jazz-zenekart, amellyel nagy sikereket aratott rendezvényesteken, nemzeti ünnepnapokon, nemcsak csapatunk életében, hanem más egyesületek, szervezetek ünnepségein.
Rövid januári összefoglalónk ennyi.

Nektek mi a legemlékezetesebb januári emléketek? Várjuk hozzászólásaitokat, osszátok meg a nagyvilággal! Miként a Cserkésztörvény IV. pontja szól: „A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.”

Szerkesztette: Molnár Csenge-Hajna csst.

***
Forrás:
929szentmihaly.hu/multunk – honlap
A rákosszentmihályi 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat 75 éves történelme – könyv, 2002., szerk.: Szlavkovszky László