1848. március 15-én a márciusi ifjak az akkor új Nemzeti Múzeum előtt népgyűlést tartottak, felolvasták a frissen kinyomtatott 12 pontot, a magyarok követeléseit. A bécsi udvar elnyomó politikája ellen tiltakoztak, békésen. Esett az eső, mégis hatalmas tömeg gyűlt össze, köztük volt Petőfi, Jókai és más kiválóságok.

Több évtizedes hagyomány, hogy a nemzeti ünnepnapok alkalmával Rákosszentmihályon, a Pálfi téren tartunk ünnepséget cserkészcsapatunkkal.
Az idén sem lesz másképp, várunk az idei ünnepségre, reggel 9:00 órára is mindent cserkészt, szülőt, kerületi lakost.

Az idei március első felében megvalósultak a korosztályi portyák.
A kiscserkész- és cserkészportyákon több mint 100 csapattagunk vett részt, hamarosan élménybeszámoló írásukban olvashatjuk az átélt kalandokat.


Az elmúlt 95 év március hónapjaiban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megemlékezése volt, valamint Húsvét idején passiójátékok, Szentsír-őrzés, nagyszombati feltámadási körmeneteken való részvétel, tavaszi kirándulások, portyák voltak.

A Pálfi téri március 15-ei ünnepség évtizedekre tekint vissza csapatunk életében.
Már 1929-ben is együtt ünnepelt a csapat a község jóakaratú polgáraival.

1935 táján a Pálfi téren állt a község országzászlaja, ahol a helyi hazafias ünnepségeket tartották, és ilyenkor felvonták a magyar zászlót. A csapat többször adott díszőrséget.

Pálfi tér, 1935

A háború alatt, 1944 márciusában megalakították az Önkéntes Cserkész Légoltalmi Csoportot, amely 15-18 éves cserkészekből állt. Feladatuk volt, hogy ha a rádióban megszólalt a „Légiveszély – Baja, Bácska!” felhívás, akkor felvették a viharkabátot, megkülönböztetető karszalagot és jelvényt, vették a mentőládát, zseblámpát és azonnal indultak az otthonba. Ott volt a készenléti hely.

Óvóárkot is ástak az otthon udvarán. Fel voltak szerelve hordágyakkal, mentőládákkal, szerszámokkal, kézi riasztókkal. Megfigyelő-, riasztó- és mentőszolgálatot adtak.

1945 márciusában folytatták a háború utáni csapatotthon felújítását, ezalatt újabb cserkészek is csatlakoztak.

1948. március 15-én az 1848-as események 100 éves évfordulójáról tartottak egésznapos megemlékezést a kerületben.


A csapat fúvószenekara, 1948. március 15.


Az újjáalakulástól pedig 1991. március 15-től folyamatosan részt veszünk a Pálfi téri ünnepségen koszorúzással.

Említésre méltó, hogy Szlavkovszky László korábbi csapatparancsnok 1997. március 15-e alkalmából a „Budapest Főváros XVI. kerületéért” kitüntetést kapta az akkori polgármestertől, Kovács Attilától. Az elismerést a XVI. kerületben végzett tevékenységéért és az ifjúság neveléséért kapta.

Várunk mindenkit március 15-én, reggel 9:00 órakor a Pálfi téren! Az 1848-as márciusi ifjakat, a magyar szabadságharcosokat ünnepeljük.


Szerkesztette: Molnár Csenge Hajna csst.

***
Forrás:
• 929szentmihaly.hu/multunk – csapathonlap
• A rákosszentmihályi 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat 75 éves történelme – könyv, 2002., szerk.: Szlavkovszky László
• https://929szentmihaly.hu/osszes-multbeli-program – csapathonlap

***
Korábbi írásaink e témában:
• Tartalmas volt közösségünk eddigi 95 éve
Februári kalandok a 95 éves történelmünkben