Új közösségek alakultak, csapatotthon készült, előadások hangzottak el, őrszolgálatot láttunk el… Eseménydúsan teltek a tavasz hónapjai csapatunknál az elmúlt 95 évben.

1928-ban már egyre több fiatal jelentkezett cserkésznek, további őrsök, rajok alakultak.
Az év májusában 929-es csapattagok is részt vettek az Üllői úti FTC stadionban tartott cserkésznapon, ahol találkozhattak Lord Baden-Powell cserkészalapítóval, aki akkor először érkezett Magyarországra.


1935 áprilisában megkezdődött a korábbi csapatotthon építkezése. A munkálatok javarészét a cserkészek végezték mesteremberek irányításával.

1937 áprilisában templomunk bővítése javára csapatelőadást rendeztek a Kaszinóban. Lukács István: Az Úr keze című színdarabját adták elő Szlavkovszky Sándor rendezésében.

A következő évek tavaszait is a jótékonysági előadások, cserkészbálok, sportrendezvényeken való eredményes részvétel, vagy éppen tájékozódási verseny jellemezte.

A 2017-es év Föld napján részt vettünk a XVI. kerületi Önkormányzat, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet közös szemétszedési programján, amellyel jelentősen erősödött a kerület vezetése és a cserkészcsapatunk közötti munkakapcsolat.

2018 áprilisában megvalósítottuk a II. Kertvárosi Cserkésznapot, amelynek egyik főszervezője akkor a jelenlegi csapatparancsnokunk volt.

Ebben az évben hívtuk vendégül korábbi csapattagunkat, Fazekas Erika keramikust is, aki honfoglaláskori ivócsanakot készített együtt a gyerekekkel. 

Nyílt napra hívtak meg bennünket az Arany János Általános Iskolába, ahol a cserkészetet népszerűsítettük a jóakaratú gyerekek között.

2019 májusában egy izgalmas 16 órás szolgálat alatt új külső szertárként használt konténerünket rendeztük be.

Ugyanebben a hónapban a Jegesmedvék is hatalmas élményekkel gazdagodtak az I–X. kerületi cserkésznapon.

Csapatunkban kezdetektől hagyomány a Szent Sír őrzése Nagyszombaton. Az idén sem volt másképp. A nevéből adódóan a Sinkovits Imre raj – SIR – cserkész korosztályú raj szervezte. A húszpercenként váltott őrséggel szinkronban a plébánián is lehetett társasozni, elmélkedni, filmet nézni – sőt fénysorokkal, gyertyákkal teli kuckóban egy csésze finom tea mellett beszélgetni.

Tavasz idején a vezetők lelkesen készülnek nyári táborainkra, a vezetettek pedig eredményesen próbáznak korosztályuknak megfelelően, amely a nyári kihívásokra készíti fel őket.

A tavalyi nagy sikerre és a XVI. kerülettel való eredményes együttműködésre való tekintettel az idei májusban is elindítottuk második nyári ösztöndíj programunkat 18 év feletti fiatalok számára. Jelentkezési határidő: 2022. június 10. 

Most és a jövőben is kívánunk egymásnak, cserkésztársainknak jó munkát!

Szerkesztette: Molnár Csenge Hajna csst.

***
Forrás:
• 929szentmihaly.hu/multunk – csapathonlap
• A rákosszentmihályi 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat 75 éves történelme – könyv, 2002., szerk.: Szlavkovszky László
• https://929szentmihaly.hu/osszes-multbeli-program – csapathonlap

***
Korábbi írásaink e témában:
• Tartalmas volt közösségünk eddigi 95 éve
• Februári kalandok a 95 éves történelmünkben
Március idusa a 95 év fényében