Különleges képességű, gondosan tanított kutyák segítik látássérült embertársaink mindennapi életét, boldogulását.
November 25-én, szombaton szociális érzékenységet fejlesztő programot szerveztünk cserkészvezetőknek és munkacsoport-tagoknak a plébánián.

A programot meghívott vendégeink: Rózsa Katalin vakvezetőkutya-kiképző és Schiff Mónika iskolavezető, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársai tartották.

Előadásukat a vakvezetőkutya-kiképző iskola történetével és működésével kezdték; elmondták, hogyan képeznek ki látássérültek számára segítőkutyákat.

Felhívták a figyelmünket Kölyöknevelési Programjukra.
Ennek keretében önkéntes nevelőket, családokat keresnek, ahol kiskutyáik 2 hónapos koruktól 1 éves korukig szocializálódhatnak szakmai felügyelet mellett.
Beszéltek a kölyöknevelés feltételeiről, amelyben például az önkéntes gazda lakóterében a kiskutya megtanul együtt élni az emberrel, szobatisztaságot tanul, hozzászokik a tömegközlekedéshez.

Az önkéntes kölyöknevelők minden szakmai segítséget megkapnak az iskolától: többek között ingyenes állatorvosi ellátást, jó minőségű kutyaeledelt, azonosító kártyát, tanulóhámot.

Az önkéntes kölyöknevelők ezen munkájuk által megtapasztalják a másokon való segítés örömét, bepillanthatnak a vakvezető kutyák munkájába.
Felhívták figyelmünket arra is, hogyan viselkedjen egy látó ember akkor, amikor vakvezető kutyát lát.
A kutyához tilos hozzászólni, tilos megsimogatni, hozzáérni, étellel kínálni, ha viseli a vakvezetőhámot és embert kísér. 
Ilyenkor a kutya dolgozik, koncentráló munkát végez.
Ha egy látó ember elvonja a figyelmét pusztán kedvességből, az tragédiához is vezethet.

A vakvezető kutya, ha viseli a vakvezetőhámot, akkor bárhova bemehet a gazdájával.

A vakvezető kutyát csak akkor szabad megsimogatni, ha nem viseli a vakvezetőhámot – és ha a gazdája megengedni.
Az előadás után interaktív program következett. A kiképzők bemutatták, hogy a jelen lévő tanulókutya, Lord, hogyan kíséri gazdáját.
A vakvezető kutya vezényszótól vezényszóig cselekszik.
Bemutatták többek között a helyben maradást, várakozást, sétálást, ülést, állást. Láthattuk, milyen, ha a látássérült maradásra kéri a kutyát és a látássérült távozik a kutyától.
Bemutatták, hogyan kell viselkedni, milyen, amikor a vakvezető kutya és a gazdája olyan ismerőssel találkozik, akit a kutya is ismer.
Végül magunk is átérezhettük a szembetegek, látássérültek életét szimulációs szemüvegek viselésével.
A szemüvegeket viselve, fehér bot segítségével végigmehettünk egy akadálypályán is.
Az érzékenyítő program végén megköszöntük előadóinknak, hogy bepillantást nyerhettünk a látássérültek világába. Ajándékkal és cserkésztapssal búcsúztunk egymástól.

Molnár Csenge-Hajna csst.


A programról további felvételek a képtárukban tekinthetők meg.