„Az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka”
Szentgyörgyi gróf Hugonnai Vilma


Egyre több tehetséges és bátor gyereket vonz soraiba a cserkészmozgalom. Az elmúlt őszi toborzás eredményeként cserkészcsapatunk életében először bővült a kiscserkész korosztályunk rajszáma.
Így a Hunyadi Mátyás kiscserkész raj mellett ebben a cserkészévben egy új kiscserkész raj kezdte meg működését a 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat égisze alatt.

A Hunyadi Mátyás kiscserkész raj rajparancsnoki feladatait Téglás Gergely csst. csapatparancsnok vette át tőlem. Jómagam pedig az új kiscserkész raj rajparancsoki feladatait látom el.

Az új testvérraj Árpádföldön, az Arany János Általános Iskolában kezdte meg működését két őrssel: egyrészt farkaskölykökkel – Delfiekkel –, akiknek az őrsvezetője Kovács Viktória kcsőv., valamint egy fehér pajzs próbázó őrssel, a Pandákkal, akinek az őrsvezetője László Hanna őv.

A Panda őrs már tavaly megkezdte működését még a Hunyadi Mátyás kiscserkész rajban, ám tagjai szinte valamennyien az Arany iskolában tanulnak, így – többek között – szülői közreműködéssel is dolgoztunk azon, hogy bővítsük a cserkészet iránt érdeklők lehetőségeit.

Az új rajnak természetesen nevet is kellett választanunk, amelynek feltétele, hogy méltó magyar példakép legyen. A raj vezetőivel több néven is gondolkoztunk, végül úgy döntöttünk, hogy a tavaly 170 éve született első magyar orvosnőről szeretnénk elnevezni rajunkat: Hugonnai Vilmáról.

Hugonnai Vilma (Forrás: Internet)


Névadónk előkelő grófi család ötödik gyermekeként született 1847-ben, elemi tudását még otthon, a szülői házban szerezte, majd a pesti Prebstel Mária Leánynevelő Intézet bentlakásos tanulójaként pallérozódhatott.
18 évesen férjhez ment Szilassy György földbirtokoshoz. 1869-ben értesült arról, hogy a zürichi egyetemre nők is beiratkozhatnak, ehhez férje beleegyezését megkapta, így 1872-től lett a zürichi egyetem hallgatója.
1879. február 3-án védte meg disszertációját és orvossá avatták.

1880 februárjában tért haza, de itthon diplomájának elismertetése akadályokba ütközött: 1881-ben letette a hazai egyetemi tanulmányokhoz feltétlenül szükséges érettségi vizsgát.
1882 májusában kérte orvosi oklevelének elismertetését. Kérelmét a pesti orvostanári kar támogatta, de Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter az akkori érvényes törvényekre hivatkozva elutasította kérését.

Ekkor Hugonnai Vilma letette a szülésznői vizsgát, és szülésznőként működött, miközben három gyermekét nevelte.
Ebben az időben írta „A nők munkaköre” című tanulmányát. A nők számára is kedvező iskolareform mellett foglalt állást. 1895-ben királyi rendelet tette lehetővé, hogy nők is folytathassanak Magyarországon egyetemi tanulmányokat.

1896. február 10-én Vilma újból kérte az uralkodótól zürichi oklevelének elismertetését. Ezúttal sikerrel járt, így körülbelül húsz évvel svájci tanulmányai után Budapesten orvosdoktorrá avatták.

67 éves korában, 1914 augusztusában elvégezte a katonaorvosi tanfolyamot.
Az első világháborúban 14 vidéki városban szervezett betegmegfigyelő-állomást.

***
Bízunk benne, hogy hosszú évekre alapozzuk meg a Hunyadi Mátyás raj mellett az új, Hugonnai Vilma rajt („Hugi-rajt”) is, amely a következő években további őrsöket fog indítani.

Testvérrajként közösen működünk együtt a nagyobb rendezvényeken: a közeledő portyán, májusban a farkaskölyök-beavatáson, júniusban a kiscserkész-ígérettételen, illetve a nyári kiscserkész- valamint a farkaskölyök-tanyázáson is.
 

Jó Munkát!

Molnár Csenge-Hajna csst.
kiscserkész rajparancsnok


 

 

 

Vélemények, kérdések

Írd meg véleményeidet, tedd fel kérdéseidet itt:
929szentmihaly.hu/velemeny

 

Készítette és fejleszti:

tegtrix.hu

NEA


A honlap a NEA támogatásával készült.

Keresés

Naptár
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hírlevél feliratkozás

MCSSZA 929. sz. Szent Mihály cserkészcsapat
a Magyar Cserkészszövetség tagja
www.cserkesz.hu

Go to Top